Ουμπέρτο Έκο
< πίσω στους Συγγραφείς

Ουμπέρτο Έκο φωτογραφία Ο Ουμπέρτο Έκο (Umberto Eco) (1932-2016) γεννήθηκε στην Αλεσάντρια του Πιεμόντε. Αν και αρχικά παρακολούθησε σπουδές Νομικής, εγκατέλειψε αυτό τον τομέα και ακολούθησε σπουδές Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας. Από το 1962 ως το τέλος του 1970 ο Έκο ανέπτυξε τη δική του θεωρία στη Σημειολογία. Το 1965 εξελέγη καθηγητής Οπτικών Επικοινωνιών στη Φλωρεντία και το 1966 καθηγητής της Σημειολογίας στο Μιλάνο. Το 1971 το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια του προσέφερε τη θέση του τακτικού καθηγητή της Σημειολογίας και το 1974 ο Έκο οργάνωσε τον Διεθνή Σύνδεσμο Σημειολογικών Μελετών. Από το 1975 είχε την έδρα του Καθηγητή Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, ενώ από το 1988 ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο. Μέσα στη δεκαετία του ’70, άρχισε να γράφει τα μυθιστορήματά του, κάνοντας την αρχή με ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ, που τιμήθηκε με το βραβείο Strega το 1981 και το Médicis Étranger το 1982, ενώ πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ο Έκο περνούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους ανάμεσα στο σπίτι του στο Μιλάνο (ένα διαμέρισμα-λαβύρινθο με μια βιβλιοθήκη 30.000 βιβλίων) και στο εξοχικό του στο Ρίμινι.

Πώς γίνεται μια διπλωματική εργασία

Το εγχειρίδιο του Έκο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1977. Αρχική πρόθεση του συγγραφέα ήταν να βοηθήσει τους απελπισμένους «αιώνιους» φοιτητές του «μαζικού» πανεπιστημίου να αντεπεξέλθουν στην υποχρεωτική εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Ωστόσο, όπως φάνηκε και από την εκδοτική επιτυχία του βιβλίου και τη μετάφρασή του σε πολλές γλώσσες, ο συγγραφέας απευθύνεται επίσης σε ευρύτερο και ωριμότερο κοινό, υπαγορεύοντας τους σύγχρονους και ορθολογικούς κανόνες γραφής. Στην ουσία το εγχειρίδιο αφηγείται «πώς γίνεται ένα βιβλίο» και συνάμα εξηγεί «σε τι χρησιμεύει η μελέτη». Ως σύγχρονος διαφωτιστής, ο Έκο καταστρώνει ένα σύγχρονο εγχειρίδιο κανόνων γραφής και μελέτης, με χιούμορ, ευγλωττία αλλά και μυθοπλαστικά τεχνάσματα που απασχόλησαν την κριτική.
πρωτότυπος τίτλος: Come si fa una tesi di laurea
μετάφραση: Μαριάννα Κονδύλη
επιμέλεια: Μαριάννα Κονδύλη
έτος: 2001
ISBN: 978-960-85379-3-4
σελίδες: 310
διαστάσεις: 21x14εκ.
τιμή: 17.50€

Γραφή και ανάγνωση
Για τη χρήση της γλώσσας στις επιστήμες

Τα κείμενα αυτού του τόμου έχουν προέλθει από μια μακρά διεθνή συζήτηση και προσπαθούν να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που σπάνια τίθενται, γιατί μοιάζουν άλυτα στις συνθήκες των ευρωπαϊκών μαζικών σπουδών: Πώς γίνεται να μην μπορούν να γράψουν και κυρίως να μην μπορούν να διατυπώσουν επιχειρήματα οι φοιτητές; Είναι δυνατόν να μη διάβασαν σε ολόκληρη τη διάρκεια των σπουδών τους ποτέ ένα ολόκληρο βιβλίο; Γιατί το πανεπιστήμιο δεν τους έμαθε ποτέ να διαβάζουν και να γράφουν; Οι φοιτητές θα βρουν στον τόμο ένα πολύτιμο και ταυτοχρόνως διασκεδαστικό υλικό που φτιάχτηκε για να τους συντροφεύσει στις δύσκολες και μοναχικές ώρες που περνούν μπροστά στο άσπρο χαρτί και τα πολυσέλιδα «θεωρητικά» κείμενα, ένα υλικό που μπορεί να τους βοηθήσει χωρίς να απαιτεί να το σεβαστούν. Οι διδάσκοντες θα βρουν ιδέες και προτάσεις, που αν μη τι άλλο θα τους υπενθυμίσουν ότι δεν είναι μόνοι, ότι κι άλλοι ταλαιπωρούνται με τα ίδια προβλήματα. Ο τόμος απευθύνεται όμως και σε οποιονδήποτε συναντά προβλήματα χρήσης της γλώσσας στη δουλειά του, σε οποιονδήποτε διαβάζει ή γράφει.
επιμέλεια: Γεράσιμος Κουζέλης, Παντελής Μπασάκος, Michael Stoppler, Hartwig Zander
έτος: 2001
ISBN: 960-85931-0-1
σελίδες: 328
διαστάσεις: 24x17εκ.
τιμή: 23.00€