Γεράσιμος Βώκος
< πίσω στους Συγγραφείς

Γεράσιμος Βώκος φωτογραφία Γεράσιμος Βώκος (1948-2019) γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε φιλοσοφία στη Γαλλία και γλωσσολογία στην Ελβετία. Δίδαξε Ιστορία της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1978 έως τη συνταξιοδότησή του, αρχικά στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής και μετά στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, από το οποίο αποστρατεύτηκε ως ομότιμος καθηγητής. Υπήρξε εμβριθής μελετητής της Ιστορίας της φιλοσοφίας με οξύ πνεύμα και ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, μεταλαμπαδεύοντας την αγάπη του για τον κλάδο στους μαθητές του. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 14 Απριλίου 2019, σε ηλικία 71 ετών.

Η γραφομηχανή
Εισαγωγή στις σκέψεις του Πασκάλ

Μια πρόταση εισαγωγής στις Σκέψεις του Πασκάλ, σύμφωνα με την οποία, το παράξενο και ξακουστό αυτό βιβλίο εξετάζεται από τη σκοπιά της εκδοτικής του περιπέτειας. Στην προοπτική αυτή, ο αναγνώστης των Σκέψεων διαπιστώνει ότι το βιβλίο που διαβάζει είναι αποτέλεσμα κατασκευής και ότι στην κατασκευή αυτή πρέπει να αναζητηθεί το νόημά του. Στο μέτρο που οι προηγούμενες διαπιστώσεις ισχύουν, οι Σκέψεις του Πασκάλ θέτουν, ήδη από τον 17ο αιώνα, ερωτήματα που σχετίζονται με τον συγγραφέα, το έργο και τον αναγνώστη τα οποία βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των φιλοσοφικών αναζητήσεων της εποχής μας: τα ερωτήματα του νοήματος και της ερμηνείας. Ο Γεράσιμος Βώκος είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
έτος: 1997
ISBN: 960-7711-11-4
σελίδες: 144
διαστάσεις: 21x14εκ.
τιμή: 16.00€

Περί κατασκευής

Ο τόμος αφιερωμένος στη μελέτη της παρουσίας και των πολλαπλών χρήσεων της ιδέας της κατασκευής, περιλαμβάνει 34 πρωτότυπα άρθρα και σημειώματα ελλήνων και ξένων μελετητών από διάφορες περιοχές της τέχνης, της επιστήμης και της φιλοσοφίας, καθώς και κείμενα του Φρόυντ και του Χέγκελ που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Στην πρώτη ενότητα του τόμου μεταφράζονται κείμενα από την ευρωπαϊκή πολιτιστική παράδοση του 2ού αιώνα, τα οποία έχουν συμβάλει στη διερεύνηση του περιεχομένου της ιδέας της κατασκευής. Στη δεύτερη ενότητα του τόμου γίνεται μια προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα στις επιστημονικές, τις καλλιτεχνικές και τις φιλοσοφικές πρακτικές. Μέσα από συγκεκριμένες αναλύσεις χρήσεων της έννοιας της κατασκευής, επιδιώκεται η σύγκλιση των επιμέρους προβληματικών με τη βοήθεια της ακόλουθης διαίρεσης: α) φύση, νοητικές παραστάσεις και ασυνείδητο, β) κοινωνία, ιστορία και παιδεία, γ) τα τεχνήματα του λόγου, οι τεχνικές και οι τέχνες. Τέλος, στην τρίτη ενότητα του τόμου σχολιάζεται έμμεσα η επίκαιρη, παιδαγωγική και ποιητική διάσταση της έννοιας της κατασκευής
επιμέλεια: Παναγιώτης Πούλος
έτος: 1996
ISBN: 960-7711-00-9
σελίδες: 464
διαστάσεις: 24x17εκ.
τιμή: 25.00€