Ζαν Πιαζέ
< πίσω στους Συγγραφείς

Ζαν Πιαζέ φωτογραφία Ο Ελβετός θεωρητικός Ζαν Πιαζέ (Jean Piaget) (1896-1980) ανέπτυξε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί γενετική επιστημολογία και διαμορφώθηκε σε ειδικό κλάδο ως αναπτυξιακή ψυχολογία, έναν κλάδο που και σήμερα επηρεάζει καθοριστικά ό,τι ονομάζεται γνωσιακή επιστήμη. Γνώστης τόσο των εξελίξεων στις φυσικές επιστήμες όσο και των μεγάλων σύγχρονων ρευμάτων στις κοινωνικές επιστήμες και τη φιλοσοφία, αλλά και των κλάδων που εκείνη την εποχή αποτελούσαν απόλυτη καινοτομία, όπως η ψυχανάλυση. Δίδαξε στη Γαλλία, στην Αμερική και κυρίως στην Ελβετία, όπου ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Ρουσσώ της Γενεύης. Το επίκεντρο της θεωρίας του σχετικά με τη νοητική ανάπτυξη αναφέρεται στην περίφημη πλέον θεωρία των σταδίων των σταδίων και κωδικοποίηθηκε ως «κατασκευαστική» θεμελίωση της σκέψης.

Θεωρίες της γλώσσας/θεωρίες της μάθησης
Μια διαμάχη

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ξεχωριστή μαρτυρία: είναι η πρώτη και μοναδική συνάντηση μεταξύ του ιδρυτή της γενετικής επιστημολογίας (ευρύτερα γνωστής ως αναπτυξιακής ψυχολογίας) και του ιδρυτή της γενετικής γλωσσολογίας, δύο συστημάτων που ενέπνευσαν αναρίθμητα επιστημονικά έργα. Ο Ζαν Πιαζέ και ο Νόαμ Τσόμσκι συζητούν τις κοινές βάσεις των δύο θεωριών καθώς και τις διαφορές τους. Από τη διακριτή σκοπιά αφενός της νόησης και αφετέρου της γλώσσας ελέγχουν κριτικά εμπειρικές θεωρίες της γνώσης, συμπεριφοριστικές συλλήψεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθώς και αντιλήψεις για την προέλευση των ιδεών, της εμπειρίας και των δομών της σκέψης.
πρωτότυπος τίτλος: Theories du langage.Theories de I'apprentissage
μετάφραση: Αλφρέδος Σταϊνχάουερ, Πόλα Καπόλα, Γεράσιμος Κουζέλης
επιμέλεια: Μαρία Κονδύλη, Γεράσιμος Κουζέλης, Ολγα Μαράτου
έτος: 2009
ISBN: 978-960-8392-77-9
σελίδες: 120
διαστάσεις: 21x14εκ.
τιμή: 9.00€

Επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών Κείμενα

Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται για πρώτη φορά κείμενα που καλύπτουν όλο το εύρος της επιστημολογικής και μεθοδολογικής συζήτησης στις κοινωνικές επιστήμες. Παρουσιάζονται όλες οι σημαντικές θεωρίες του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, οι διαμάχες περί αξιών, περί θετικισμού και περί ορθολογισμού που σημάδεψαν την πορεία των κοινωνικών επιστημών και οι σύγχρονες κατευθύνσεις του μεταδομισμού, του ιστορισμού, της ερμηνευτικής, μέχρι τη δεκαετία του '80. Οι συγγραφείς, παλαιότεροι και σύγχρονοι «κλασικοί» προέρχονται τόσο από την κοινωνιολογία και την πολιτική επιστήμη όσο και από τα οικονομικά, την ψυχολογία την ιστορία και τη φιλοσοφία. Τα περισσότερα από τα κείμενα μεταφράζονται για πρώτη φορά στα Ελληνικά, προσφέροντας στην επιστημονική κοινότητα, φοιτητές, ειδικούς αλλά και ενημερωμένο κοινό, μια μοναδική πηγή υλικών. Οι επιμελητές συνεισφέρουν μια κατατοπιστική συνοπτική εισαγωγή στην επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών καθώς και έναν κριτικό σχολιασμό της συνολικής ιστορικής πορείας και των επίκαιρων ζητημάτων.
επιμέλεια: Γεράσιμος Κουζέλης, Κοσμάς Ψυχοπαίδης
έτος: 1996
ISBN: 978-960-85379-5-8
σελίδες: 574
διαστάσεις: 21x14εκ.
τιμή: 23.00€

Παιδική ηλικία Κείμενα

Ο τόμος περιλαμβάνει παλαιότερα και σύγχρονα κείμενα σχετικά με την παδική ηλικία από το χώρο της κοινωνιολογίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της κοινωνικής ιστορίας και της ψυχανάλυσης. Τα κείμενα, τα περισσότερα από τα οποία μεταφράζονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, οργανώνονται σε έξι ενότητες α. παιδική ηλικία: από την επινόηση στην «εξαφάνιση» β. χρόνος και ηλικία γ. απέναντι στον κόσμο των ενηλίκων δ. πώς γεννιέται η παιδική ταυτότητα ε. μεγαλώνοντας σε άλλους πολιτισμούς στ. κοινωνικός έλεγχος και δικαιώματα. Στην εισαγωγή η επιμελήτρια παρουσιάζει τα ζητήματα που η μελέτη της παιδικής ηλικίας θέτει για την κοινωνική θεωρία και προσφέρει στον αναγνώστη ένα συνδετικό ιστό μεταξύ των κειμένων.
επιμέλεια: Δήμητρα Μακρυνιώτη
έτος: 1997
ISBN: 978-960-7711-09-0
σελίδες: 554
διαστάσεις: 21x14εκ.
τιμή: 23.00€