Γιώργος Οικονομάκης
< πίσω στους Συγγραφείς

Γιώργος Οικονομάκης φωτογραφία Ο Γιώργος Οικονομάκης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών. εννήθηκε στην Κρήτη το 1960. Σπούδασε Οικονομικά στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Περιφερειακή Ανάπτυξη, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και είναι διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος των Συντακτικών Επιτροπών των περιοδικών Θέσεις, East – West Journal of Economics and Business και Τετράδια Μαρξισμού. Είναι μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Πολιτικής Οικονομίας.Οι βασικοί τομείς έρευνάς του, στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου «Πολιτική Οικονομία», είναι η Ιστορία Οικονομικών Θεωριών, με έμφαση στην Κλασική Σχολή της Πολιτικής Οικονομίας και στην (Μαρξική) Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας και η κοινωνικοοικονομική έρευνα της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας. Στα ειδικότερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται η μαρξιστική θεωρία - εργασιακή θεωρία της αξίας, οι τρόποι παραγωγής και οι κοινωνικές τάξεις, το κράτος, οι εργασιακές-βιομηχανικές σχέσεις, η οικονομική ανάπτυξη, οι άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οικονομικές κρίσεις, ο ιμπεριαλισμός, η αγροτική οικονομία, οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων δημοσιευμένων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Η θεωρία του Μάρξ για τον καπιταλισμό
Πλευρές μιας θεωρητικής και πολιτικής ρήξης

Το βιβλίο μελετά την εννοιολογική σχέση μεταξύ της Κλασικής Πολιτικής Οικονομίας και του Μαρξισμού, ερευνώντας την μαρξική θεωρία της αξίας και τη σημασία της για τα σύγχρονα ζητήματα της οικονομικής ανάλυσης, όπως αυτά της κυκλοφορίας του κοινωνικού κεφαλαίου, της ποσοτικής θεωρίας του χρήματος, των οικονομικών κρίσεων, της οικονομικής εκμετάλλευσης και της ιδεολογικής της συγκάλυψης. Η παρούσα έκδοση δεν απευθύνεται μόνο σε φοιτητές οικονομικών επιστημών και σε οικονομολόγους, αλλά και σε όσους συνδέονται με το εργατικό κίνημα και, ως εκ τούτου, ενδιαφέρονται άμεσα για την μαρξική θεωρία της κοινωνίας και για την σύγχρονη συζήτηση σχετικά με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
πρωτότυπος τίτλος: Karl Marx and the Classics. An essay on value, and the capitalist mode of production.
έτος: 2005
ISBN: 960-8392-15-2
σελίδες: 334
διαστάσεις: 21x14εκ.
τιμή: 18.00€

Εισαγωγή στην οικονομική ανάλυση

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει τη σύγχρονη Οικονομική Θεωρία (Νεοκλασική Θεωρία και σύγχρονη Μικροοικονομική, Κεϊνσιανή θεωρία και σύγχρονη Μακροοικονομική, Μαρξική Οικονομική Θεωρία), διερευνώντας παράλληλα την εννοιολογική και επιστημολογική θεμελίωση καθεμιάς από τις διαφορετικές αυτές σχολές οικονομικής σκέψης. Η Πολιτική Οικονομία, όπως και οι άλλες κοινωνικές επιστήμες, δεν αποτελεί ένα ενοποιημένο θεωρητικό σύστημα, κατ’ αντιστοιχία με τις φυσικές επιστήμες ή τα μαθηματικά. Αντίθετα, αποτελεί μια σχισματική επιστήμη, με την έννοια ότι διαμορφώνονται στο εσωτερικό της διαφορετικές (και κατά κανόνα αντιμαχόμενες) θεωρητικές σχολές, που καθεμία οικοδομείται σε αναφορά με ένα ξεχωριστό θεωρητικό αντικείμενο και ένα ιδιαίτερο σύστημα εννοιών. Το κατά πόσο η καθεμία από τις σύγχρονες σχολές της Πολιτικής Οικονομίας μπορεί να ερμηνεύσει αποτελεσματικά τα φαινόμενα, και σε ποιο βαθμό τα θεωρητικά συμπεράσματά της ή τα πορίσματά της για την ακολουθητέα οικονομική πολιτική είναι συμβατά με εκείνα των άλλων σύγχρονων σχολών, αποτελεί επίσης αντικείμενο διερεύνησης του παρόντος βιβλίου.
έτος: 2012
ISBN: 978-960-9535-14-4
σελίδες: 528
διαστάσεις: 24x17εκ.
τιμή: 30.00€