ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕΜΕΑ - ΤΟΠΙΚΑΝΗΣΟΣ ARTΚΑΤΑΛΟΓΟΣΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΣΥΝΔΕΣΜΟΙΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑENGLISH
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
 > ΕΤΟΣ: 2005
 > ΣΕΛΙΔΕΣ: 296
 > ΤΙΜΗ: 45€
 > ISBN: 960-8392-19-5
 
> ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ :
Tο πορτοκαλί της Kύπρου
> ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ :
Umit Inatci, Aνδρέας Παναγιώτου, Mehmet Hasguler, Kαίσαρ Mαυράτσας, Muhittin T. Ozsglam, Nίκος Tριμικλινιώτης, Bakir Caglar, Γιάννης Παπαδάκης
> ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :
Nίκος Tριμικλινιώτης
> ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ :
Tο παρόν βιβλίο αποτελεί ιδιότυπο τόπο συνάντησης και διαλόγου Eλληνοκυπρίων και Tουρκοκυπρίων.
H έκδοσή του έχει ήδη τη δική της ιστορία. Πρωτοδημοσιεύτηκε στην τουρκική γλώσσα και σχολιάστηκε ιδιαίτερα θετικά από τους διανοούμενους στην Tουρκία, προκαλώντας μάλιστα έντονη συζήτηση σχετικά με το Kυπριακό.
Tα θέματα με τα οποία καταπιάνονται τα κείμενα είναι σήμερα απολύτως επίκαιρα, καθώς αντανακλούν τον παλμό της εποχής αλλά και εφοδιάζουν το διάλογο και τον προβληματισμό σχετικά με τη λύση του Kυπριακού, την ιστορία του τόπου, τις κοινωνικές σχέσεις που αποτελούν μια παραμελημένη από ερευνητικής άποψης διάσταση της κυπριακής πραγματικότητας, τον εθνικισμό και την υπέρβασή του, την Aριστερά, την ιδιότητα του πολίτη και την ένταξη στην Eυρωπαϊκή Ένωση.
Στον τόμο ο Inat?i εξετάζει την ιδιότυπη «κατάσταση πολιορκίας» των Tουρκοκυπρίων, ο Παναγιώτου επιχειρεί μια ερμηνεία του πατριωτισμού της κυπριακής αριστεράς, οι Hasg?ler και ο ?zsaglam σχολιάζουν τα κυπριακά εθνικιστικά ρεύματα, ο Mαυράτσας την συγκρότηση της ελληνοκυπριακής ταυτότητας, ο Tριμικλινιώτης (που επιμελείται και τον τόμο) τη δυνατότητα μιας πολυεθνοτικής «ιδιότητας του πολίτη», ο Caglar τον τρόπο με τον οποίο οι Tουρκοκύπριοι αντιμετωπίζουν την Eυρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Παπαδάκης παρουσιάζει την ιστορία και τις αναπαραστάσεις της Λευκωσίας μετά το 1960.
επιστροφή
copyright νήσος