ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕΜΕΑ - ΤΟΠΙΚΑΝΗΣΟΣ ARTΚΑΤΑΛΟΓΟΣΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΣΥΝΔΕΣΜΟΙΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑENGLISH
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
 > ΕΤΟΣ: 2004
 > ΣΕΛΙΔΕΣ: 64
 > ΤΙΜΗ: 9€
 
> ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ :
Λεντς
> ΠΡΟΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ :
Lenz
> ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ :
Γκέοργκ Μπίχνερ
> ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ :
Τούλα Σιετή
> ΕΠΙΜΕΤΡΟ :
Τούλα Σιετή
> ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ :
Ο Λεντς είναι το μόνο διήγημα του Γκέοργκ Μπίχνερ· και μολονότι δεν πήρε ποτέ την οριστική του μορφή, εντούτοις θεωρείται μέχρι τις μέρες μας, και μάλιστα ομόφωνα από ειδικούς και αναγνωστικό κοινό, ένα από τα αριστουργήματα της γερμανικής λογοτεχνίας.
O ήρωας του διηγήματος, ο νεαρός που «Στις είκοσι πήρε τα βουνά», είναι υπαρκτό πρόσωπο, ο ποιητής του κινήματος «Θύελλα και Oρμή» Γιάκομπ Μίχαελ Ράινχολντ Λεντς.
Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για το έργο αυτό, άλλοι το θεωρούν έξοχη περιγραφή της σχιζοφρένειας, άλλοι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό και εξαίρουν την «ποιητική του πυκνότητα» ή συγκινούνται από τις περιγραφές του τοπίου, από αυτή τη μοναδική σύζευξη εξωτερικού-εσωτερικού τοπίου, και από αυτή τη γλώσσα που γεννά άπειρους συνειρμούς… είναι όλα αυτά και πολλά άλλα ίσως. Tο ουσιώδες όμως είναι ότι μέσα από αυτό το μικρό σε έκταση αριστούργημα μιλά η εξέγερση: η εξέγερση των νέων ανθρώπων ενάντια σε ό,τι απειλεί να τους συνθλίψει, η ηρωική τους προσπάθεια όχι απλώς να επιβιώσουν αλλά και να ζήσουν αλλάζοντας τον κόσμο – σε όλα τα επίπεδα. Ο Λεντς παλεύει μέχρι τέλους, και ενώ τον καταδιώκει ήδη «καλπάζοντας η παραφροσύνη», να δείξει γιατί είναι κακός ο ιδεαλισμός στην τέχνη και πώς φαντάζεται αυτός την τέχνη, τη λογοτεχνία.

O Γκέορκ Mπίχνερ, συγγραφέας των θεατρικών έργων Bόιτσεκ και Λεονής και Λένα, ιδρυτής της παράνομης «Εταιρείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων» έζησε πολύ λίγο. Mόλις 24 χρονών πέθανε κι έτσι οι μεγάλες προσδοκίες που τα πρώτα του έργα είχαν δημιουργήσει για τη γερμανική λογοτεχνία, αλλά και για την πνευματική και πολιτική ζωή της πατρίδας του έμειναν ανεκπλήρωτες.
> ΣΧΟΛΙΑ :
Με 15 εικαστικά σχόλια
επιστροφή
copyright νήσος